JORNADA INICIACIÓ A LA PODA D’ARBRAT PÙBLIC

Jornada realitzada al IES d’Horticultura i Jardineria de Reus el Desembre del 2022

Bona assistència ie interès dels assistents a la jornada de poda en arbrat públic que vàrem organitzar des del Gremi de Jardiners de les comarques de Tarragona al IES d’Horticultura

La Jornada va anar a càrrec del docent Jordi Ingles ( info@profedejardineria.com )

La jornada va començar per una part pràctica al voltant del Institut durant la qual es van repassar els motius pels quals cal realitzar una poda, com per exemple si hi ha branques mortes o afectades per algun fongs i que poden suposar un perill pels vianants, o podes de formació, quan l’objectiu és crear la estructura base del arbre (guies principals) , o si cal realitzar una poda per pujar l’arbre, o sigui per tenir les primeres branques a una altura que no molestin a les persones que transiten pel carrer.

Es van treballar les diferents formes dels arbres i per tant la poda mès adient per a cada espècie vegetal, és obvi que no podem igual un pi que un roure o una acàcia

Un altre motiu important per a plantejar-se realitzar la poda d’una espècie vegetal en espai públic és la seva sanitat i estructura, però també treure totes aquelles branques que puguin suposar un perill per les persones o els edificis. Mitjantçant la poda som capaços de modelar la froma del arbre al nostre gust i necessitat o a una estètica determinada.

Es van aprofitar les pràctiques per a repassar les eines bàsiques de poda i els EPIs necessaris per a realitzar aquests treballs amb seguretat

Una norma important és NO TALLAR CAP BRANCA MENTRES NOSALTRES SOM A SOTA!!!

La poda ens pot servir per a descarregar pes d’alguna branca o part de la copa massa carregada, o equilibrar una copa que està descompensada, o inclús potenciar la copa per obtenir major superfície de sombra.

La primera feina del podador és mirar l’arbre desde lluny i detectar problemes a corretgir com copes desequilibrades o branques malaltes o perilloses, i al mateix temps saber la forma del arbre que vol aconseguir o quin motiu espera desprès de la poda, ja sigui estructural, per seguretat, estètic, etc…

La segon part de la jornada va ser la part teòrica

Durant la sessió teòrica es va parlar de les condicions de la poda, que no han de provocar ferides als arbres, o per exemple que en branques gruixudes s’ha de fer la tècnica dels 3 talls, o assegurar la seva caiguda amb cordes o politges o el que es consideri adient per evitar una mala caiguda de la branca

Moltes gràcies a tots per la assistència i gràcies al Jordi Ingles per les seves classes dinàmiques i d’alt nivell

Podeu trobar mès informació del Jordi Ingles a https://www.profedejardineria.com/